Oбама е пионер в използването им за предизборни кампании, Макрон фаворизира инстаграм за втория

...
Oбама е пионер в използването им за предизборни кампании, Макрон фаворизира инстаграм за втория
Коментари Харесай

Тръмп бе шампионът на социалните мрежи, но те го изолираха, Путин няма профили

Oбама е пионер в използването им за предизборни кампании, Макрон фаворизира инстаграм за втория си мандат
През 2007 година Барак Обама бе един от първите международни политици, които прозряха голямото въздействие на обществените мрежи върху публичните настройки и активнo ги употребява в президентската си акция година по-късно. Тя бе наречена “първата акция на XXI век ”. 15 години по-късно към този момент съвсем няма президент, монарх, министър председател, министър или нравствен лидер в света, който да не осъзнава мощта на модерните връзки и да не поддържа профил – персонален или на институцията, в другите обществени мрежи. Някои избират да ръководят сами посланията си, за други грижата поемат секретари и цели екипи. Някои са френетично дейни, други доста по-въздържани в връзката. Едно обаче е несъмнено - да си актуален политик в демократичния свят без непрекъснато наличие онлайн е еднакво на самоубийство.

Последните години обаче потвърдиха и още нещо - потреблението на обществените мрежи от политиците безотговорно е нож с две остриета

Най-показателен бе казусът с наследника на Обама в Белия дом Доналд Тръмп. Той придвижи правенето на политика напълно в туитър и фейсбук, постоянно пишейки каквото му пристигна на разум, без да се преценява (или почти) с мнението на съветниците си и с какъвто и да било дипломатически етикет в метода на изложение. Липсата си на знания по доста тематики ексцентричният държавен глава прикриваше с неподражаемия си грандомански самоувереност и безогледно хвалеше себе си като най-великия водач, а съперниците си нападаше яростно. Управлението му бе цялостно с гафове, които той подминаваше без грам срам. Тръмп бе извънредно деен в отправянето на послания, изключително в туитър, където съгласно статистиката е разгласил 25  000 пъти по време на мандата си и 8000 в президентската си акция през 2016 година Сред писанията му имаше и доста искрено подправени вести и тайни теории. Най-много туитове е фабрикувал в последната година в Белия дом – към 33-34 на ден. 
 Профилътна Тръмпв туитър,преди дабъде спрян. Профилът на Тръмп в туитър, преди да бъде спрян.
В последна сметка дни преди края на мандата му през януари 2021 година се стигна до невижданото решение от страна на “Туитър ” да закрие профила му за непрекъснато поради “опасност от по-нататъшно раздухване на принуждение ” след щурма на Капитолия от неговите последователи. Преценено бе, че със своите туитове той се е трансформирал в огромна степен в подбудител на събитията, които раздрусаха тогава Съединени американски щати. “Фейсбук ” и “Инстаграм ” взеха сходно решение, само че по-меко – постановиха му 2-годишна възбрана да участва в тях. Наскоро най-богатият човек в света Илон Мъск разгласи, че в случай че приключи договорката за покупката на “Туитър ”, ще възвърне акаунта на някогашния президент, само че самият Тръмп афектирано се врътна, че няма планове да се връща в тази платформа. Той си направи лична, наречена “Социалната истина ”, само че тя не набра известност, а даже огромна част от тези, които се причислиха, скоро я напуснаха.

По-голямата част от ръководството на Тръмп мина и под знака на следствието на съветската връзка в неговото избиране, когато се счита, че обществените мрежи са били завзети от фабриките за тролове на Кремъл, с цел да му обезпечат успеха над Хилари Клинтън. Съмненията се ускоряваха и от доста приятелското отношение на някогашния президент към сътрудника му Владимир Путин, за който той нееднократно ръсеше суперлативи. Между другото се оказа, че името му не участва в последния лист на глобени от Москва американци, на които е неразрешено да стъпват на съветска земя.

Путин е един от дребното международни водачи, които нямат персонални профили в обществените мрежи. В края на предходната година представителят на Кремъл Дмитрий Песков изясни, че

Путин няма време за сходни занимания, защото счита, че в случай че има профили, би трябвало да ги поддържа самичък и няма да е редно някой различен да го прави вместо него. На въпроса по какъв начин тогава господарят на Кремъл влиза по отношение на младежите Песков посочи, че Путин има задоволително живи контакти и избира общуването лице в лице. Отдавна сложил страната под цялостен персонален надзор, съветският президент няма потребност от обществени мрежи да пропагандира за преизбирането си. А откогато възпламени кървавата война в Украйна, главните западни платформи са неразрешени, с цел да не доближават до руснаците информации за бойните дейности, разнообразни от тези, които бълва пропагандната машина.

След началото на войната известността на украинския президент Володимир Зеленски в обществените мрежи набъбна внезапно. Той знае доста добре какъв брой значими са те за печеленето на осведомителната война против Русия и ги употребява, с цел да поддържа духа на украинската войска и патриотизма на популацията. Някои специалисти са на мнение, че неговата и на екипа му акция за разобличаване на руската пропаганда е една от най-блестящите през последните десетилетия. Зеленски самичък ръководи профилите си и избира да пуска видеа с посланията си, които като някогашен артист произнася безапелационно и въздействащо, без в никакъв случай да чете. По същия метод поддържа връзка и със западните сътрудници от НАТО и Европейски Съюз, като непрестанно ги кара да се усещат отговорни, че не въоръжават задоволително Украйна и са я оставили да се оправя сама. Колкото и неуместно да звучи в сходен подтекст, би могло да се каже, че войната трансформира брадясалия Зеленски с неговите военни облекла в същинска интернет звезда.

Когато профилите му бяха закрити, Доналд Тръмп бе един от най-следваните международни водачи, а типично в негов жанр той не следваше никого. В момента обаче най-популярен в обществените мрежи изрично е министър председателят на Индия Нарендра Моди, което не е изненадващо, като се има поради броят на популацията на страната. Настоящият американски президент Джо Байдън се подрежда след него в туитър и фейсбук, само че държанието му е доста по-консервативно спрямо това на предшественика му. Той употребява обществените мрежи за значими послания, свързани с държавната политика, които са добре премислени. В персонален проект обаче сегашният собственик на Белия дом не наподобява доста огромен последовател на този вид връзка. По време на пандемията той даже влезе в тежък спор с Big Tech, упрекна ги, че “убиват хора ”, като популяризират дезинформации за COVID-19 и най-много за имунизациите.

Бившата немска канцлерка Ангела Меркел също не бе огромна привърженичка на обществените мрежи. Тя не поддържаше профил в туитър, а за останалите ѝ електронни връзки се грижеше прессекретарят ѝ.

По време на втората си президентска акция френският държавен глава Еманюел Макрон насочи вниманието си основно към тези обществени мрежи, които са шлагер измежду младите и по-слабо политизирани генерации. Избра инстаграм за главен инструмент за преизбирането си и точно там

Макрон пусна своя неглиже секси снимка с разгърдена риза и мъжествено окосмени гърди,

с цел да покаже, че политиците не са единствено зализани костюмари, които произнасят скучни речи. Напоследък президентът мощно увеличи наличието си и в тикток. Освен това употребява мрежа от инфлуенсъри, с цел да заглажда имиджа и да покачва рейтинга си. Макрон е и френският политик, който е най-дискутиран в обществените медии – името му е споменавано в тях стотици милиони пъти по най-различни мотиви. 
 
Напоследък редица латиноамерикански политици от младото потомство също стартират да завземат обществените мрежи. Пример за това е актуалният 40-годишен президент на Салвадор Наиб Букеле, който сега е най-следваният държавен глава в тикток. Пример за досегаемост пък даде някогашният президент на Еквадор Рафаел Кореа, който управляваше сред 2007 и 2017 година Той разреши на всеки еквадорец, който има проблеми с администрацията, да му написа в туитър с хаштаг “заемете се с това, апелирам ”, а президентът насочваше персонално проблемите към хората, които трябваше да ги вземат решение.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР